Tycker du om att röra dig på isen och vill lära dig mera? På den här kursen får du chansen att testa gränserna. Lär dig identifiera när isen bär eller brister med hjälp av ljud, ispik, sprickor och andra kännetecken. Vi tar inga onödiga risker men garanterar inte att du kommer hem med torra pjäxor!
Om kursen
Vi kommer diskutera isens egenskaper, när det fryser och varför, hur mycket isen växer beroende på omständigheterna, skillnaden mellan söt- och saltvattensis och mycket mer. Visste du till exempel att under rätt förutsättningar fryser det även när det är plusgrader? Vet du skillnaden på en råk, en vråk (inte fågeln) och en vindbrunn? Och vet du vad en kråkfot är och vad det betyder när du ser den?
Om kursledaren
Kursledaren Jonas Sjöblom har spenderat hundratals timmar på tunn is, har arbetat professionellt som skridskoguide och vildmarksguide och till och med tillverkat mycket av sin egen skridskoutrustning. Han har även studerat friluftsliv flera år där säkerhet har varit en självklar del i utövandet.
Målet är att du efter kursen ska kunna bedöma precis när isen bär eller brister. Du kommer kunna göra egna prognoser om var du tror det kan finnas åkbar is och framför allt öppna upp många nya möjligheter för spännande turer.
Vem är kursen för?
Kursen passar dig som åkt långfärdsskridskor tidigare, ensam eller i grupp. Du är i frisk form och kondition, och framför allt har du en äventyrslust och nyfikenhet att lära dig mera om isens förunderliga värld.
Det här behöver du
Vi tar oss fram på isen med långfärdsskridskor. Ryggsäck med midjerem eller grenrem där du packat extrakläder vattentätt är ett krav. Även isdubbar är ett krav. Vi rekommenderar även kastlina och ispik. Har du ingen pik och ska köpa så får du gärna rådfråga mig först då inte alla stavar på marknaden lämpar sig för den här typen av skridskoturer, även om de marknadsförs som skridskostavar.
Vid varje tillfälle tar vi en liten matpaus så ta med fika/lunch och varm dryck!
Kurstillfällen
Vi kommer att träffas vid flera tillfällen under vintern 2024-2025.
Du kan hoppa på när som helst under säsongen och det går även bra att vara med på enstaka träffar.
Plats för träffarna bestäms närmare inpå och meddelas per e-post.
Träffar 2024
Tid: 10:00 – 12:30
(Månskensturer: 19:00 – 21:00)
Januari
6e (Måndag, Trettondagen)
14e (Tisdag) – Fullmånetur
31a (Fredag) – Skridskoteknik
Februari
7e (Fredag)
12e (Onsdag) Ev. fullmånetur
21a (Fredag) – Väneräventyr
28e (Fredag) – Pröva på att gå genom isen
Mars
7e (Fredag) – Vårisar
Deltagaravgiften är 850-1500 kr per person (du betalar vad du känner att du har råd med) för hela säsongen eller 200 kr för enstaka tillfälle. Använd formuläret oberoende om det är för ett enstaka tillfälle eller för hela säsongen.
Anmäl dig nedan, eller om du har frågor, använd kontaktformuläret eller ring: 076 828 13 80